Proč se lidé z koňaku chlubí svým Pineau des Charentes?

Je zajímavé, že výrobci koňaku se vám nejdříve pochlubí svým Pineau des Charentes. Projíždíte-li departmentem Charentes, kde se vyrábí pravý koňak, najdete na spoustě reklamních cedulí nejdřív nabídku pineau a teprve pak koňak. Je to výkladní skříň do světa koňaku, a tak to nemůže být špatný nápoj.

Zrodilo se Pineau des Charentes

Přemýšleli jste někdy o tom, za jakých okolností se zrodily největší vynálezy, nejlepší díla, největší úspěchy? Jak moc v řadě případů hrálo významnou roli štěstí, nedopatření nebo jednoduchá chyba? Inu, svět je malý a o náhody tu není nouze… řekl by klasik.

Tak nějak by mohl začít příběh, na jehož konci je lahodný aperitiv.

Přenesme se o čtyři století zpátky, do doby vlády francouzského krále Jindřich IV. Navarrského, do městečka Burie nedaleko města Cognac.

Podle legendy, v roce 1589, tamní vinař, prostý a seriozní pán, nalil během sklizně omylem vinný mošt do sudu s koňakem.  Rozzlobený nad svojí nešikovností jej odložil do jednoho z koutů sklepa. O několik let později potřeboval během bohaté sklizně barely pro uložení moštu. Chtěl se proto zbavit obsahu v zapomenutém sudu. K jeho úžasu zjistil, že obsah nejenže krásně voní, ale má i výbornou chuť.

Po dlouhou dobu bylo Pineau des Charentes  pečlivě střeženým tajemstvím a podávalo se jen při zvláště slavnostních příležitostech.

Dnes tento originální nápoj dobývá nejen Francii, ale doslova celý svět a stává se jedním z nejznámějších AOC sladkých fortifikovaných nápojů na bázi vinného moštu. Po téměř čtyři století vinaři udržují a vylepšují vysoký standard tohoto unikátního produktu.

Kvalita garantována

Výroba začíná sklizní hroznů, která v regionu trvá necelý měsíc počínaje druhou polovinou září. Bílé hrozny musí být vylisovány co nejdříve po sklizni (tentýž den), červené se nechávají několik hodin macerovat ve slupkách. Po vylisování je čerstvý mošt smíchán s 60-72% koňakem, aby se zabránilo kvašení. Jak mošt tak i koňak musí být ze stejné vinice a stejného teroiru.

Výsledný obsah alkoholu je 16 – 22% (nejčastěji 17%)

Bílé pineau zraje minimálně 18 měsíců (z toho minimálně 12 měsíců v dubových sudech), červené 12 měsíců (z toho 8 v dubových sudech).

Pro dosažení vyšší kvality jej vinaři nechávají v sudech déle, po 5 letech se označuje jako Vieux pineau (tedy „staré“), po 10 letech dostává nápoj označení Tres vieux pineau (tedy „velmi staré“).

Aby mohl být označen jako pineau, musí být tedy směs koňaku a vinného moštu (v poměru zhruba ¼ : ¾) minimálně rok v sudech. Ale nejen to. Musí být nejprve schválen degustačním výborem jmenovaným Unií výrobců. Tím je tedy konzumentům zaručena vysoká kvalita nápoje.

Nápoj pro gurmány

Pineau des Charentes lze servírovat při teplotě 12 °C (průměrná teplota sklepa), doporučuje se však nižší teplota – mezi 5-10 °C. Podává se i s ledem.

Mladé pineau se hodí jako aperitiv nebo v kombinaci s ovocem. Např. červené pozvedne aroma jahodového salátu, bílé je zase nepochybně vhodný k melounu kantalupe.

Starší druhy (Vieux a Trés vieux) harmonicky doplňují některá jídla. Hodí se např. k foie gras, kozímu nebo modrému sýru a díky své plnosti a sladkosti jsou, stejně jako mladé pineau, vhodné k některým druhům ovoce jako je kantalupe nebo jahody. Vynikající je též třeba k čokoládovému dezertu (např. Schwarzwaldskému dortu).

Pineau ale překvapivě díky své ovocné chuti můžete zkombinovat i třeba s ústřicemi.

Z pineau lze připravit i výborné koktejly. Nádherná kombinace je s ovocným džusem, tonikem a mátovými lístky. Tak už zbývá jen ochutnat!

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

*