Michel Turgy – poznáváme rodinná vinařství z Champagne

Vinařství Michel Turgy se nachází v malebné obci Mesnil sur Oger v centru proslulé oblasti Cote de Blancs. Jak již název napovídá, pěstuje se zde téměř výhradně bílá odrůda Chardonnay. Celá oblast obce Mesnil sur Oger je klasifikována jako 100 % Grand Cru.

Rodina Turgy hospodaří na svých vinicích již od roku 1881. Jejich pozemky nejsou nijak rozsáhlé, oproti velkým domům se stovkami až tisíci hektary je to pouhých 6 hektarů. To znamená, že vinařství Turgy je nejmenším vinařstvím v našem portfoliu. Všechny plochy jsou osázeny odrůdou Chardonnay. Průměrné stáří vinic je přes 30 let. Vynikající křídové podloží a převážně jižní orientace svahu umožňují této odrůdě ukázat to nejlepší, co v ní je.

Právě tato relativně malá velikost soustředěná v tom nejlepším regionu spolu s tradičním přístupem dává vzniknout nezapomenutelným vínům, která se svým charakterem liší od produkce velkých šampaňských domů.

Vína rodiny Turgy se opravdu liší od komerčních šampaňských. Jejich přepychová, smyslná a chuťově bohatá šampaňská skvěle odrážejí teroir Mesnil sur Oger a odrůdový charakter špičkového Chardonnay, které u velkých šampaňských domů bývají často utlumeny sériovou velkovýrobou.

Již více než 30 let vede vinařství Jean-Michel Turgy se svou ženou Catherinou. V nedávné době se k nim připojil syn Thibaut, který postupně přebírá dlouholeté rodinné know-how.

Domaine Michel Turgy smí používat označení „récoltant-manipulant“, což značí nezávislého vinaře, který révu sám pěstuje, sklízí, zpracovává a vyrábí vlastní šampaňské na jednom místě.

Veškerá réva je pěstována podle zásad „udržitelného zemědělství“. V maximální možné míře se řídí ekologickými postupy a vyhýbá se chemickým zásahům.

Hrozny pro vína Michel Turgy se sklízejí výhradně ručně s pečlivým výběrem a tříděním již ve vinici. Celé hrozny jsou jemně lisovány v tradičním šampaňském lisu. Šťáva kvasí v nerezových tancích s řízenou teplotou s použitím přírodních kvasinek.

Michel Turgy vyrábí několik skvělých šampaňských. U neročníkových využívá k vytvoření ideální chuti bohatý archiv rezervních vín. Běžně se v neročníkových vínech vyskytuje kolem 30 % rezervních vín ze starších ročníků.

Ročníková vína „millésime“ se vyrábějí jen v nejvydařenějších ročnících a je pro ně použito víno pouze z konkrétního ročníku. Tato ročníková vína zrají v láhvi na kvasinkách minimálně 5-7 let v závislosti na požadavcích každého ročníku.

Šampaňská z vinařství Michel Turgy můžete zakoupit v našem E-shopu :https://ochutnavka.cz/kategorie-produktu/champagne/michel-turgy/

Webové stránky vinařství: Producteur de champagne blanc de blancs Marne – champagne turgy (champagne-turgy.com)

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

*