Jak se pálí koňak?

Koňak není nic jiného než typ brandy, vinné pálenky. Ale ne ledajaký. Pro výrobu koňaku platí přísná pravidla. Koňak se smí označovat jen nápoj, který byl destilován a zrál v sudech pouze na území kolem města Cognac,ve francouzském departmentu Charentes. A platí i omezení, ve kterém ročním období se může pálit, proto jsme se při naší návštěvě koňaku těšili, že vše uvidíme v plném provozu.

Pálení koňaku a dodržování předpisů hlídá od roku 1946 Bureau National Interprofessionel du Cognac. Nápoj, který nesplňuje nařízení, bude „jen“ brandy a nesmí se označovat jako koňak.

Sklizeň vinné révy začíná na konci září, víno se nechává asi 3 týdny kvasit. Pak začíná destilace, která trvá nejpozději do 31. března. Poté se již nesmí pálit. Začíná teplé období a zkvašené víno by již nemuselo být kvalitní.

Naše návštěva v polovině února tedy přinesla naději, že konečně uvidíme pálení koňaku naživo v plné kráse. Jaké však bylo naše překvapení, když destilační kotle byly vychladlé. Ptali jsme se na příčinu, a dozvěděli jsme se, že sklizeň roku 2016 byla velmi malá. Může to vést až k růstu cen.

Až u našeho třetího partnera jsme našli destilační kotle v provozu. Tak jsme se nakonec dočkali.

Ochutnali jsme také čerstvě vydestilovanou pálenku, ze které bude koňak teprve po několika letech zrání v sudu. Má bílou barvu a chutná docela ovocně. Srovnávali jsme to s čerstvě vypálenou whisky (která se smí označovat jako whisky až po třech letech), a našli jsme hodně podobností, přestože by se dalo čekat, že vinná réva a obilí se budou hodně lišit.

Ale přece jen, čtyřicet let starý koňak je lepší. Už se těšíme na naši další návštěvu.

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

*