Alain Voge – Poznáváme rodinná vinařství z údolí Rhôny

Rodina Voge patří k tradičním zemědělským rodinám oblasti Cornas. Po několik generací se věnovala tradičnímu zemědělství a vinařství bylo jen příjemným doplňkem. Ke změně došlo v roce 1958, kdy se svým otcem začal hospodařit mladý Alain Voge. Ten prosadil výraznou orientaci na pěstování vinné révy a na výrobu vína, což se postupem času stalo hlavním předmětem činnosti. Rodina Voge patřila a stále patří k velkým patriotům, kteří jsou pevně spojeni s apelacemi Cornas a Saint-Peray. Od dob, kdy vinice zdevastovala mšička révokaz, vinařství v těchto oblastech spíše stagnovalo a vinice se vyskytovaly pouze v menší míře ve snadno přístupných a lépe obdělatelných polohách v nadmořské výšce do 250 m. Alain Voge se rozhodl pro riskantní a velmi odvážný krok – využít strmé svahy Cornasu a Saint-Péray v nadmořské výšce nad 250 m, kde bylo pěstování révy pro obtížnou přístupnost v počátku 20. století opuštěno. Tyto svahy s erodovaným žulovým podložím a s druhohorními vápencovými usazeninami spolu s příznivou orientací, která zaručuje ideální sluneční osvit a zároveň chrání vinice před nepříznivými větry, zaručují tradičním odrůdám Syrah (červené) a Marsanne (bílé) ideální podmínky pro vznik velkých vín. Většina vinic, které se rozkládají na strmých svazích, musí být kvůli erozi zpevněna kamennými opěrnými zídkami. Z počátku šla práce velmi pomalu, neboť vzhledem ke složitým geologickým podmínkám bylo možné při budování nových vinic použít pouze motyky a lopaty. Tyto vinice jsou i dnes pro jakoukoliv mechanizaci nepřístupné a musí být kompletně obhospodařovány ručně.

V 50. letech bylo víno prodáváno výhradně v 225 litrových sudech prostřednictvím obchodníků s vínem (merchants). V sezóně 1957-58 se mladý Alain rozhodl zahájit prodej vína v lahvích s vlastní etiketou. V počátcích prodával pouze kolem 1500 lahví ročně a tržby byly stále závislé na velkoobchodnících s vínem. V roce 1965 přebírá Alain vinařství od svého otce a odhodlává se k odvážnému kroku. Opouští spolupráci s velkoobchodníky a začíná všechno víno prodávat v lahvích pod svou značkou. Z počátku to nebylo vůbec lehké, ale nezměrné snaha celé rodiny a nesporná kvalita jeho vín přinesly časem kýžený úspěch. Dnes patří značka Alain Voge k nejrespektovanějším v celém regionu. Jeho vína naleznete v prestižních michelinských restauracích po celé Francii. Také přední světoví hodnotitelé vína nešetří pro jeho vína body a slovy chvály.

V roce 2004 přicházejí do vedení vinařství Albéric Mazoyer a Laurent Martin. V roce 2012 se k týmu připojuje Lionel Fraisse. Ti dodnes dbají na zachování tradice a kvality při pěstování a výrobě vína, tak jak to v druhé polovině 20. století nastavil Alain Voge, který stále sleduje chod vinařství, i když je dnes již na zasloužilém odpočinku.

V současné době za výrobu vín zodpovídá Alberic Mazoyer.

A ještě jedna perlička na závěr. Stejně jako majitelé burgundského vinařství Bersan, tak i Alai Voge byl vášnivým hráčem a příznivcem ragby. Jak s oblibou říká, návyky z tohoto tvrdého, ale férového sportu formovaly celý jeho život.

Vinařství hospodaří v následujících vinařských oblastech (terroir):

AOC Cornas – 6,5 ha na velmi strmých žulových svazích, výhradně odrůda Syrah.
• CORNAS Les Chailles
• CORNAS Les Vieilles Vignes
• CORNAS Les Vieilles Fontaines

AOC Saint-Péray – 4 ha na jílovo-vápencových půdách a na žulových půdách s lokálními vápencovými usazeninami, 95% tvoří bílá odrůda Marsanne a 5% bílá odrůda Roussane.
• St-Péray Harmonie
• St-Péray Ongrie
• St-Péray Fleur De Crussol
• St-Péray Brut (sparkling wine)

AOC Saint Joseph – malá parcela v nejjižnější části apelace zvaná „Glun“. Pěstuje se zde výhradně červená odrůda Syrah.
• Saint-Joseph Les Côtes (dříve Les Vinsonnes)

AOC Cotes du Rhones – menší parcely v údolí Rhôny na žulovém podloží s částečnými naplaveninovými nánosy. Hrozny pocházejí částečně z mladých vinic v tradičních oblastech Cornas a částečně z vybraných vinic v jížní části rhônského vinohradu. Výhradně červená odrůda Syrah.
• Côtes du Rhône “Les Peyrouses”

Dovážíme řadu nádherných vín z nejen z vinařství Alain Voge. Vína můžete zakoupit na našem e-shopu : E-shop

Více informací můžete získat na webu vinařství: Stránky vinařství Alain Voge

U tohoto článku nemůžete přidávat komentáře.