Domaine Belle – Poznáváme rodinná vinařství z údolí Rhôny

Domaine Belle má zajímavou historii. Příběh rodiny Belle zasahuje hluboko do 16. století. V té době se vinice rozkládaly kolem Chateau de Larnage a veškerá půda a produkce patřily lordu z Larnage. Každý vesničan musel věnovat tři dny neplacené práce na obhospodařování vinic (první pro prořezávání, druhý pro orbu a třetí pro sklizeň hroznů). Prvopočátky vinařství sahají do roku 1769. Tehdy se Claude Françoise Mure de Larnage, nový lord Larnage, rozhodl přidělit každé rodině malou část půdy s vinnou révou pro jejich osobní spotřebu.

Od této feudální doby se rodinný podnik postupně rozšiřoval a ve 30. letech 20. století se skládal z několika sousedních pozemků. Hrozny se zpracovávaly na víno, částečně pro rodinnou potřebu a částečně na prodej místním vesničanům.

K velkému rozvoji a zušlechtění vinic došlo, když Louis Belle (dědeček stávajícího vlastníka Philippa) převzal nemovitost. Louis Belle nadevše miloval práci ve vinici a pěstování vinné révy, neměl rád práci ve sklepě a výrobu vína. Proto se v roce 1933 stal zakládajícím členem vinařského družstva Tain l’Hermitage, kterému dodával své hrozny ke zpracování. Dnes toto družstvo patří k nejproslulejším a nejrespektovanějším v této oblasti.

Když Louis v 70. letech předal vinařství svému synovi Albertovi, skládalo se ze 4 ha rozkládajících se ve dvou obcích (Larnage a Tain). Na rozdíl od svého otce propadl Albert Belle vášni pro víno a začal jej vyrábět pro sebe a své přátele. A když se v roce 1990 k Albertovi připojí jeho syn Phillipe, který právě dokončil studia enologie, začínají se vinařství věnovat profesionálně a oficiálně zakládají vinařství pod značkou Domaine Belle. Z vinařství se jejich dovedností a pílí záhy stává moderní, funkční vinařství. Produkuje skvělá vína respektující terroir a nejlepší tradice pěstování a výroby vína v regionu. Pod jejich vedením se vinařství rychle rozrůstá a v roce 2000 hospodaří Domaine Belle na 20 ha vinic. Poté, co Albert v roce 2003 odchází do důchodu, pokračuje Phillipe neúnavně v rozšiřování a rozvoji vinařství. Nakupuje další vinice, modernizuje vinařství a vytrvale propaguje svá vína, která získávají prestiž i mimo region. Dnes Domaine Belle vlastní a obhospodařuje vinice v šesti obcích (Larnage, Crozes-Hermitage, Tain l’Hermitage, Pont de l’Isère, Mercurol a Tournon), ve třech apelacích (Crozes-Hermitage, Hermitage, Saint Joseph) o celkové rozloze 25 ha.

K tomu ještě připočítejte rozsáhlé meruňkové sady (meruňky Belle můžete v sezóně koupit i v obchodech v České republice) a vinnou školku spravovanou Philippovým bratrem Jean-Claudem, který zdědil lásku k práci s révou po svém dědečkovi Louisovi.

O budoucnost vinařství je dobře postaráno, neboť dnes s Phillipem pokračuje v rodinné tradici jeho syn Guillaume.

Vína dovážíme přímo z vinařství a můžete je spolu s dalšími víny zakoupit na našem e-shopu : E-shop Z nejprestižnějších vinic na svazích proslulé hory Hermitage nabízíme: Skvělá červená vína z odrůdy Syrah z oblasti Crozes-Hermitage: A neméně skvělá bílá vína z oblasti Crozes-hermitage: Více informací můžete získat na webu vinařství: Stránky vinařství Domaine Belle

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

*