Champagne Geoffroy – Poznáváme rodinná vinařství Champagne

Champagne Geoffroy – Vinařská tradice rodiny Geoffroyů zasahuje hluboko do 17. století. Své vinice obhospodařovali po celé generace v okolí vesnice Cumières, která se rozkládá v samém srdci Vallée de la Marne. V této vesnici se také dodneška věnuje vinařství několik rodin spojených s původním rodem Geoffroyů. Počátkem 50. let 20. století se Roger Geoffroy spolu s manželkou Julienne rozhodli založit vlastní podnik na výrobu šampaňského vína. Dali tak vzniknout značce Roger Geoffroy. Roger bohužel zemřel velmi mladý, a tak jeho roli převzal jeho syn René Geoffroy s manželkou Bernardette. René se vrhl s nadšením do podnikání, rozšířil vinice, zvýšil výrobu, přejmenoval svůj podnik na René Geoffroy a ve spolupráci se svým bratrancem Pierrotem jej etabloval mezi uznávané výrobce šampaňského.

Geoffroy vstupV 80. letech 20. století se po vystudování vinařské školy k Renému připojil jeho syn Jean-Baptiste. Jean-Baptiste přinesl do podniku nové podněty a díky jeho inovátorskému úsilí a znalostem jeho otce vinařství stoupalo strmě vzhůru. Brzy staré a stísněné prostory původního vinařství v Cumières již nevyhovovaly potřebám a neumožňovaly další rozvoj, a tak se Jean-Baptiste se svou manželkou Karine rozhodli přestěhovat vinařství do nádherné budovy na  rue Jeanson v Ay. Zároveň přejmenoval podnik na Champagne Geoffroy.

 

Vinařství Geoffroy hospodaří na 14 hektarech vinic, které se nacházejí v katastru obcí Damery, Hautvillers, Fleury-la-Rivière a hlavně Cumières.  Cumières, malá vesnice klasifikovaná jako „premier cru“, leží mezi řekou Marnou a strmými svahy s jihovýchodní orientací. 14 hektarů vinic rozkládajících se na těchto svazích se skládá z mozaiky 35 parcel.  Jsou zde zastoupeny všechny odrůdy povolené pro výrobu šampaňského vína (24% Chardonnay, 34% Pinot Meunier a 42% Pinot Noir).

Geoffroyové používají pouze víno sklizené z jejich pozemků a přísně dbají na zachování tradičních ekologických postupů při pěstování i zpracování vinné révy. Při pěstování nepoužívají žádné herbicidy a nechávají révu, aby získala z daného terroiru to nejlepší. Vína z jednotlivých parcel se sklízejí a zpracovávají odděleně v období optimální zralosti.

Také při zpracování hroznů ve sklepě dbají na zachování generacemi osvědčených postupů. Hrozny jsou po pečlivém vytřídění opatrně lisovány na dvou tradičních lisech typu Coquard. Tento tradiční postup umožňuje získat vysoce kvalitní první šťávu (les jus), která je vinifikována samostatně a vyrábí se z ní ta nejlepší šampaňská vína. Všechna vylisovaná šťáva stéká do sklepa zvolna, pouze za přispění gravitace. Ve sklepě kvasí mošt z jednotlivých parcel odděleně ve smaltovaných, nerezových či dřevěných kádích a sudech, podle potřeb vinaře a potenciálu budoucího vína. Žádné víno neprochází malolaktickým kvašením, díky čemuž zůstane ve víně zachovaná přirozená autentická kyselinka.

Šampaňská Geoffroy zrají ve sklepě na kvasinkách 3-8 let a při závěrečné dosáži se používá minimální množství cukru, což vede opět k zachování a zvýraznění přirozené chuti a svěžesti vína.
 
Oficiální stránky vinařství – Klikněte zde.

Z  vinařství Champagne Geoffroy dovážíme následující vína:

Kompletní sortiment vinařství – klikněte zde

Champagne Pureté Brut nature: víno je vyrobeno ze všech tří odrůd – Chardonnay, Pinot Noir a Pinot Meunier, je zcela bez přidaného cukru. V chuti a vůni je velice ovocité a svěží s lehce minerálními tóny. Skvěle se hodí jako aperitiv, k ústřicím, mušlím a jiným mořským plodům v jednoduché úpravě.

Champagne Expression 1er Cru Brut: víno je opět vyrobeno ze všech tří odrůd – Chardonnay, Pinot Noir a Pinot Meunier, tentokrát je však při závěrečné dosáži přidáno 8g cukru na litr. Aroma s tóny jablečné šťávy a lehké vanilky, chuť ovocná a velmi svěží. Skvělé jako aperitiv, k předkrmům, rybám, ale i k lehkým úpravám telecího.

Champagne Empreinte 1er Cru Brut: v tomto víně převažuje Pinot Noir s menším podílem Chardonnay a v některých letech je přidáno i malé množství Pinotu Meunier. Pro výrobu tohoto vína je použita pouze šťáva z počátku lisování (samotok). Nádherné aroma červeného ovoce a květů pivoněk, svěží bohatá chuť s tóny červeného ovoce (jahody, červený rybíz). Skvěle doplní plnější pokrmy jako například kuřecí prsa na houbách, křepelku, či míchané houby.

Champagne Volupté 1er Cru Brut: jedná se o jednoročníkové šampaňské vyrobené pouze z první šťávy z počátku lisování z odrůd Chardonnay a Pinot Noir z nejlepších parcel. Dosáž se pohybuje kolem 6g cukru na litr. Aroma exotického ovoce (ananas, liči a grapefruit). Chuť svěží, dobře strukturovaná, s tóny ovoce a máslového pečiva. Vhodné jako aperitiv, skvělé ke grilovaným rybám, kozímu sýru. Pokud bylo uložené delší dobu ve sklepě, můžete si ho vychutnat i s husími játry.

Terre Millesime 2006 1er Cru Extra Brut: aroma odhaluje lehce kouřovou a vanilkovou vůni s jemnými tóny červených bobulí a vůní bílých květů. Chuť je odrazem vůně s jemným dřevěným dotykem. Víno bude mít nesporný úspěch jako aperitiv s přáteli. Ještě lepší je s ústřicemi, či s mořským ježkem, nebo dokonce s krabem nebo kaviárem. Podávejte vychlazené na 10-12°C.

Champagne Rosé de Saignée 1er Cru Brut: Geoffroy je jedním z mála vinařských domů, které používají pro růžové šampaňské speciální metodu macerace „saignée“. V chuti najdete harmonii lesních jahod a růží. Ideální k mořským plodům a dezertům s jahodami.

Champagne Blanc de rose 1er Cru Extra Brut: toto víno je ve světě šampaňských vín naprosto unikátní a jedinečné. Většina růžových šampaňských vzniká smícháním červeného a bílého vína. Jen malá část je vyrobena tzv. metodou „saignée“, tedy macerací slupek červených odrůd. Toto víno je však jedinečné tím, že došlo ke společné maceraci obou odrůd – Chardonnay a Pinot Noir v jedné dubové kádi. Smícháním moštů z obou odrůd a společnou macerací na slupkách obou odrůd vznikla vzácná harmonie chutí a vůní, která je v Champagne jedinečná. Cílem vinaře bylo vyrobit trochu jiné, lehčí a svěžejší rosé champagne. Jemné aroma odhaluje tóny růžových a fialkových květů s nádechem granátového jablka. V chuti je víno výrazně minerální s tóny mandarinek, pomerančové kůry a růžového grapefruitu. Výsledný dojem je velmi svěží, s příjemnou minerální hořčinkou v závěru. Víno se skvěle hodí k pokrmům ze syrových ryb – sushi, carpaccio z lososa či halibuta nebo sashimi z tuňáka.

 

Oficiální stránky vinařství – Klikněte zde.

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

*