Gilles Gelin – Juliénas 2018

364,00 

Francie, Beaujolais, Juliénas, 100% Gamay, červené, suché

3 skladem

Popis

Gilles Gelin – Juliénas 2018 – Vína Gillese Gelina z Domainde des Nugues jsou bezesporu benchmarkem v Beaujolais, osobně vybírá nejlepší hrozny, aby vyjádřil to nejlepší z tohoto terroiru, známému díky své odrůdě se silným charakterem, Gamay. Výsledkem je cuvée Gilles Gelin – Juliénas 2018 s bohatou paletou aromat v níž dominují červené a černé plody, moruše a jemný tón fialek. Chuť je dobře strukturovaná, za mlada ovocitá, postupně se stárnutím nastupují živočišné a minerální tóny. U dlouhověkých vín se postupně stírá rozdíl mezi Gamay a Pinot Noir.
Jiliénas je spolu se Saint-Amour nejsevernější Cru Beaujolais. rozprostírá se v katastru čtyř obcí – Juliénas, Jullié, Émeringes a Pruzzily. Půda je zde velmi chudá a většinou je tvořena žulou v různém stupni zvětrání, v některých místech jsou žulové vrstvy pokryté druhohorními naplaveninami.
Vína z oblasti Juliénas patří k plnějším a bohatším Beaujolais. Mají plné a bohaté aroma drobných červených plodů, kde převažují maliny a třešně, občas se může objevit i tón zralých broskví. Vína jsou plná a tělnatá s příjemnou kořenitostí. Vína jsou díky své struktuře vhodná i pro středně dlouhé uložení.

Další vína z regionu – Klikněte zde.

Více informací o regionu – Klikněte zde.

Charakteristika ročníku 2018:
Zima roku 2018 byla v Beaujolais mírná a poměrně deštivá. Vegetační nástup poněkud zpomalilo chladnější počasí na přelomu dubna a května. V druhé polovině května a v červnu bylo velmi teplé počasí což zajistilo poměrně rychlé kvetení révy. Réva vykvetla koncem května a začátkem června, zhruba o tři dny dříve než v roce 2017. Doba kvetení nastoupila velmi rychle a proběhla úspěšně za 6 dnů namísto obvyklých 10. Léto bylo obecně horké, suché a slunečné (srpen 2018 byl nejteplejší v Beaujolais od roku 1959).
Sklizeň začala koncem srpna, ačkoli v mnoha nejlepších vinařských lokalitách museli vinaři počkat, až v září dojde k úplné fenolické zralosti. Což bylo o něco později, než napovídal vývoj během celého léta. Očekávalo se, že styl vín bude stejně okázale bohatý a plný jako v roce 2015. Nakonec se víno ukázalo být svěžejším a živějším než v roce 2015, s mírně nižšími hladinami alkoholu. Důvodem může být vyšší hladina podzemní vody v půdě po velmi vlhkém počasí v první polovině roku. Vína z cru Beaujolais ročníku 2018 budou dobře zrát.

Recenze

Zatím zde nejsou žádné recenze.

Buďte první, kdo ohodnotí “Gilles Gelin – Juliénas 2018”

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *