Popis
Specifický terroir Chablis formuje chuť a charakter místních vín. Vinice osázené odrůdou Chardonnay zabírají plochu 3 500 ha (včetně 856 ha Premiers a Grands Cru). Vinice se rozkládají na vápencovém podloží, což spolu se specifickým klimatem – chladné zimy, pozdní jarní mrazíky a horká léta – vytváří nezaměnitelný charakter vín Chablis.
TERROIR:
Pravý břeh řeky Serein. Křídovo jílové stráně nad obcí Fleys (Kimmeridgian)
Stáří vinic:
40 let.
VINIFIKACE:
Pneumatické lisování. 24 hodin statické gravitační odkalení moštu. Alkoholické a malolaktické kvašení, po té 22 měsíců zrání v 228 litrových použitých dubových sudech (sudy byly použity 3x až 10x).
U mladého vína výrazné ovocné aroma (bílá broskev), které se postupně časem vyvíjí směrem k máslovým a ořechovým tónům. Chuť je zaobléná a elegantní s lehkým tónem světlých karamelek; skvělá rovnováha mezi plností a svěžestí vína. Přítomnost dřeva je velmi diskrétní a se stářím vína se zjemňuje. Víno si skvěle užijete s rybou (platýz po mlynářsku, pstruh s mandlemi), pečenou drůbeží nebo se sýry (Saint-Nectaire, Reblochon, Cantal).
Doporučená spotřeba 2019-2025
Doporučená teplota podávání – 12-14°C.
Výnos 40 hl/ha
Naláhvováno < 8 000 lahví
libor –
„Velmi zajímavé Chablis. Tóny ovoce, citrusy, meruňky, ale zároveň je cítit vliv dubového sudu v podobě lehce máslové vanilky, přesto zůstává patrná typická mineralita Chablis.“