Poznáváme rodinná burgundská vinařství – Domaine Pierre-Louis & Jean-François BERSAN

Řekneme-li Burgundsko, představí si většina milovníků vína světoznámá velká burgundská vinařství z oblastí Côte de Nuits a Côte de Beaune, které jsou známé pod společným názvem Côte-d’Or.  Poté přijde na řadu Côte Chalonnaise a Mâconnais. Někteří si s Burgundskem spojí i poněkud odlehlejší, nicméně velmi známé Chablis. Málokdo si s Burgundskem spojí oblast kolem města Auxerre. A přesto i tato poměrně odlehlá oblast na severu Burgundska má svá skvělá vína a sídlí zde mnohá zajímavá vinařství Burgundska.

Lis z 12. stoletíRádi bychom představili Domaine Pierre-Louis & Jean-François BERSAN rodinné vinařství s dlouhou tradicí, které sídlí v malebném historickém městečku Saint-Bris-le-Vineux. Počátky vinařství v této oblasti sahají do 1. století, ale skutečný rozvoj nastává od 12. století díky činnosti mnichů. Vinařství se zde úspěšně rozvíjelo i díky přirozenému říčnímu dopravnímu spojení s Paříží až do druhé poloviny 19. století, kdy místní vinice zdecimovala mšička révokaz. Vinice byly obnoveny, ale již nikdy nedosáhly původní rozlohy.

Doložená historie vinařství Pierre-Louis & Jean-François BERSAN sahá do roku 1453. Od té doby zde generace vinařů této rodiny pěstují révu a vyrábějí z ní skvělá vína spojená s nejlepšími tradicemi teroiru. Dnes vinařství obhospodařuje 20 ha vinic (13 ha bílých odrůd a 7 ha červených odrůd). Vedle tradičních burgundských odrůd Pinot Noir, Chardonnay a  Aligoté pěstují i pro Burgundsko netypický Sauvignon Blanc a starobylou červenou odrůdu César.  Sauvignon de Saint-Bris se stal pojmem a znalí milovníci bílých vín jej vyhledávají, neboť v dobrých ročnících poskytuje opravdu skvělá vína. Odrůda César se většinou míchá do směsí s tradičním Pinotem Noir.

Co Sklep vinařství Bersanopravdu stojí za zmínku a pokud budete mít možnost Saint-Bris-le-Vineux navštívit i za prohlídku, jsou historické sklepy pod městem. Sklepy pocházejí z 11. a 12. století a pod městem vytvářejí spletitý labyrint chodeb, však také v minulosti sloužily nejen ke skladování a zrání vína, ale měly i významný obranný charakter. Sklepy, které obhospodařuje rodina Bersanů patří k nejzajímavějším a nejlépe udržovaným.Sklepy vinařství Bersan Rodina postupně sklepy rozšiřuje obnovováním a opravami starých zasypaných chodeb, takže dnes vytváří jejich sklep opravdu rozsáhlý a působivý labyrint klikatých chodeb, ve kterých je za ideálních podmínek skladované rodinné víno. Sklepy pod Saint Bris mají ještě jednu zvláštnost, v místních podmínkách se ve sklepeních daří zvláštní černé plísni, která po čase pokryje uložené láhve a poskytuje ideální podmínky pro zrání vína.

A ještě jedna zajímavost na závěr. Otec i syn Jean-François a Pierre-Louis Bersanovi, kteří dnes vinařství vedou, jsou velcí příznivci ragby a jejich degustační místnost je plná trofejí a upomínkových předmětů. Mezi nimi je i ragbyový míč se symboly jednoho českého klubu. Abych nevzbudil zbytečné vášně, nebudu uvádět, o který klub se jedná 😊.

Dovážíme řadu nádherných vín z vinařství Bersan. Vína dovážíme přímo z vinařství a můžete je zakoupit na našem e-shopu : E-shop

Bílá vína

Červená vína

Šumivé víno

Více informací můžete získat na webu vinařství: Stránky vinařství Bersan

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

*