Poznáváme rodinná vinařství z údolí Rhôny – Domaine des Amouriers

Hledat toto vinařství podle adresy Domaine des Amouriers, Sarrians, Route de la Garrigue de l Étang by mohl být trochu problém.Vacqueyraz kameny Ve skutečnosti leží více než 3 km od uvedené vesnice a ulice je dlouhá cesta táhnoucí se mezi vinicemi bez jakéhokoliv přesnějšího označení. Vinařství se nachází na nánosové plošině mezi řekou Ouvéze a svahy Dentelles de Montmirail.  Apelačně patří tato oblast do AOC Vacqueyraz a nazývá se Les Garrigues a půdu tvoří třetihorní a čtvrtohorní nánosy na druhohorních pískovcovo vápencových usazeninách. Pro vinice v této oblasti je typické velké množství naplavených říčních kamenů různé velikosti a tvarů.

Název vinařství Les Amouriers je odvozen od moruší.Vacqueyraz Sarrians vinice Ty se zde pěstovaly ve velkém od 15. století, aby zásobovaly lyonské textilky, které se v té době staly centrem evropské výroby hedvábí. Vinařství vzniká až ve 20. století, kdy výroba hedvábí v Lyonu postupně upadala a po moruších mu zbylo již jen jméno. Jeho historie je spojena s polskou rodinou Chudzikewiczů, kteří přicházejí do této oblasti kolem roku 1900 a majiteli usedlosti se stali díky sňatku s dcerou původního majitele.

Velký rozmach vinařství začíná v roce 1979, kdy vinařství od svého otce přebírá Jocelyn Chudzikewicz, vzdělaný a velmi nadaný  enolog. Spolu se svým přítelem a spolupracovníkem Patrickem Grasem pozvedli vinařství mezi nejlepší v regionu. Jocelyn bohužel v roce 1997 tragicky zahynul při dopravní nehodě.Igor_Chudzikewicz Jeho synovi Igorovi bylo v té době 15 let a tak se vedení vinařství ujal Patrik spolu se svým bratrem Pascalem, aby pokračovali v duchu Jocelyna. Igor mezitím vystudoval  enologii a strávil nějaký čas „na zkušené“ ve vinařstvích v Jižní Africe a Austrálii. V roce 2008 se vrací a začíná řídit rodinné vinařství s podporou obou bratrů Grasových. Díky jejich znalostem a nezměrnému úsilí se toto poměrně malé vinařství zapsalo do povědomí milovníků skvělých vín a získalo řadu významných ocenění.

Vinařství Domaine des Amouriers obhospodařuje 30 hektarů vinicIMG_0060 rozkládajících se částečně v oblasti AOC Vacqueyraz a částečně v oblasti IGP Vaucluse. Filosofií vinařství je respektování vlivu „terroiru“ a výroba vín, která jsou typická pro danou oblast. Proto vinařství pracuje s poměrně nízkými výnosy (25-35 hektolitrů z hektaru) a provoz probíhá v režimu bio zemědělství.

Vína dovážíme přímo z vinařství a můžete je spolu s dalšími víny zakoupit na našem e-shopu : E-shop

IGP Vaucluse Blanc „SUZANNE“
Víno z vinic mimo apelační území Vacqueyraz. Směs odrůd Roussanne, Vermentino a viognier. Příjemné bílé víno spíše „butikového“ typu. Ročně se vyrobí 2 000 až 3 000 lahví, podle úrody.

AOC Vacqueyraz Blanc
Velice raritní bílé víno z apelace Vacqueyraz z oblasti „Garrigues“. Směs odrůd Grenache blanc, Roussanne. Clairette a Viognier. Ročně se vyrobí kolem 3 000 lahví.

AOC Vacqueyraz Rouge „SIGNATURE“
Typický červený Vacqueyraz z oblasti „Garrigues“. Směs Grenache, Syrah a Mourvédre. Jedná se o hlavní víno vinařství, roční produkce je 20 000 až 35 000 lahví.

AOC Vacqueyraz Rouge „LES GENESTES“
Prémiový Vacqueyraz je směsí Grenache, Syrah a Mourvédre a pochází z vybraných vinic oblasti „Garrigues“. Roční produkce se pohybuje mezi 10 000 a 12 000 lahvemi.

AOC Vacqueyraz Rouge „LES TRUFFIÉRES“
Špičkový červený Vacqueyraz z oblasti „Garrigues“. Směs odrůd Grenache a Syrah, povolená je i odrůda Mourvédre, ale ta nebyla v posledních letech použita. Víno se vyrábí jen ve výjimečných ročnících (2010, 2012, 2014, 2015). Roční produkce 1 500 až 2 000 lahví.

IGP Méditerranée „LES HAUTES TERRASSES“
Exkluzivní víno vinařství Amouriers. Vino pochází z vinic z oblasti „Garrigues“, ale protože nesplňuje apelační požadavky na odrůdové složení, nesmí nést označení AOC Vacqueyraz. Je totiž vyrobeno pouze z odrůdy Syrah. Tato experimentální kombinace skvělého teroiru, odrůdy typické spíše pro severní Rhónu a výběr hroznů pouze z keřů starších 30 let dala vzniknout unikátnímu a přitom vynikajícímu vínu. Ročně se vyrobí 2 400 až 3 200 lahví

Více informací můžete získat na webu vinařství: Stránky vinařství Domaine Amouriers

U tohoto článku nemůžete přidávat komentáře.