Poznáváme rodinná vinařství z údolí Rhôny – Le Clos du Caillou

Historie tohoto rodinného vinařství je velmi zajímavá. Samotnou usedlost Clos du Caillou zakládá v roce 1895 Élie Dussaud jako lovecký zámeček. Tato skutečnost paradoxně vedla k vyloučení těchto atraktivních pozemků z apelace Chateauneud-du-Pape. Když v roce 1936 byly vytyčovány hranice apelace Chateauneuf-du-Pape, čekali na vládní experty, kteří prováděli zaměření, lovci vyzbrojení puškami, aby jim zabránili ve vstupu na pozemky Clos du Caillou. Tak vzniklo zdánlivě nesmyslné „vykrojení“ na mapě apelace Chateauneuf-du-Pape. Uprostřed ceněných vinic tak zůstal zalesněný lovecký revír.
Tento stav trval až do roku 1955, kdy usedlost koupil Paul Pouizin, který začal mýtit les a zakládat nové vinice. Zajímavé je, že obyvatelé blízké obce Courthézon tyto kroky zpočátku velmi kritizovali. Postupem času se ukázalo, že předpoklady Paula Pouizina o vinařské hodnotě pozemků byly správné.

Clos du Caillou - zakládání nové vinice
Clos du Caillou – zakládání nové vinice

Cesta k úspěchu však nebyla jednoduchá. První láhve vína z vinařství Le Clos du Caillou spatřila světlo světa až v roce 1970. Následujících 10 let Paulova žena Claude Pouizinová usilovně propagovala a prodávala vína na domácím francouzském trhu. Víno postupně vstupovalo do podvědomí milovníků kvalitních vín ve Francii a roku 1980 jsou první vína z Clos du Caillou exportována mimo Francii. Dnes se exkluzivní vína vyvážejí do více než 30 zemí všech kontinentů.
V roce 1996 odchází Claude Pouizin do „vinařského důchodu“ a vinařství přenechává své nejmladší dceři Sylvii a jejímu manželovi Jean-Denisovi Vacheronovi, kteří se do té doby věnovali vinařství v Sancerre. Jean-Denis byl velice schopný a ambiciózní vinař, který obdivoval burgundská vína a měl vlastní představu o dalším rozvoji a stylu vinařství. Právě za jeho působení vzniká většina vín, které dnes tvoří portfolio vinařství Le Clos du Caillou. Vína z tohoto vinařství se definitivně zařadila do špičky nejen regionu Côtes du Rhône, ale celé Francie. V této době získávají také vína z le Clos du Caillou první 100/100 bodové ocenění. Bohužel v roce 2002 Jean-Denis tragicky zahynul. Na jeho pozici nastupuje talentovaný vinař Bruno Gaspard, který úspěšně pokračuje v cestě nastoupené Jean-Denisem Vacheronem dodnes.

Clos du Caillou – pohled do sklepa

Od roku 2000 pracuje vinařství v biodynamickém režimu a v roce 2010 získává certifikát organického vinařství.
Ze skromných začátků v 50. letech se vinařství rozrostlo na dnešních 9 hektarů vinic v apelační oblasti Chateauneuf-du-Pape a na 45 hektarů v Côtes du Rhône. Mezi nejhodnotnější pozemky patří písčité vinice s vápencovým podložím (z těchto vinic pocházejí vína označovaná La Réserve), vinice na kompaktních pískovcích (z těchto vinic pocházejí vína označovaná Les Safres) a konečně klasické pískovcové s velkým množstvím kamenných oblázků na povrchu (z těchto vinic pocházejí vína označovaná Les Quartz).

Jsme dovozci celé řady nádherných vín z Le Clos du Caillou. Vína dovážíme přímo z vinařství a můžete je spolu s dalšími víny zakoupit na našem e-shopu : E-shop

Apelace Côtes du Rhône

Apelace Chateauneuf-du-Pape



Více informací můžete získat na webu vinařství: Stránky vinařství Le Clos du Caillou

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

*