Doyard-Mahé – Poznáváme rodinná vinařství Champagne

Vydáme-li se na jih z malebného městečka Epernay, přijedeme do „Cote des Blancs“ – do království Chardonnay, jedinečného bílého vína, které vyniká aromatem, elegancí a rafinovaností.  Na jihu této oblasti leží krásné historické město Vertus obklopené 564 hektary vinic převážně klasifikace Premier Cru. V tomto regionu má vinařství Doyard-Mahé 6 hektarů vlastních vinic. Čtyři generace vinařů z rodiny Doyard-Mahé zde zdokonalují a předávají své znalosti v oblasti pěstování a výroby vína. Od roku 1991 vinařství pracuje v souladu s ekologickými a bio pravidly definovanými a zastřešenými organizací Reseau Magister. Dnes Philippe Doyard a jeho dcera Carol vyrábějí svá vína se stejnou péčí a vášní jako pradědeček Maurice a dědeček Jean.

Vinařství založil v roce 1927 Maurice Doyard. Maurice Doyard byl respektovaným vinařem a stal se v roce 1941 jedním ze zakladatelů CIVC a zároveň byli spolu s Robertem-Jean de Vogüéi prvními prezidenty této profesní organizace vinařů a výrobců vína v Champagne. Od roku 1952 sídlí vinařství Doyard-Mahé v usedlosti Moulin d’Argensole.

Vinařství vyrábí vína tradičním postupem z hroznů Chardonnay pocházejících z místních vinic klasifikace Premiere Cru.

Roční produkce se pohybuje kolem 50 000 lahví.

Kompletní sortiment vinařství – klikněte zde.

Z tohoto vinařství dovážíme následující vína:

Cuvée Empreinte, Blanc de Blancs – Lehce nazlátlý vzhled, jiskřivý s bledě zelenkavými odlesky. Jemné aroma, v němž dominují tóny hrušky, citronu, mandlí a kapradiny. Chuť příjemná a čerstvá s krásně minerálním tónem a jemnou příchutí po citrusových plodech. Můžete jej podávat jako aperitiv, s pečenou rybou nebo k sushi. Je určeno k okamžité konzumaci nebo může být uchováváno ve sklepě po dobu 2 až 4 let.

Cuvée Demi-Sec, Blanc de Blancs – Lehce nazlátlý vzhled, jiskřivý s bledě zelenkavými odlesky. Jemné aroma, v němž dominují tóny hrušky a sladkých briošek. Chuť příjemná a čerstvá, sladce ovocitá, s až smetanovými tóny a příjemnou kyselinkou. Můžete jej podávat k dezertům a sýrům. Je určeno k okamžité konzumaci nebo může být uchováváno ve sklepě po dobu 2-3 let.

Cuvée Désir Extra Brut Blanc de Blancs Premier Cru – Lehce nazlátlá jiskřivá barva. Jemné aroma, v němž dominují tóny bílých květů a bílého dužnatého ovoce. Chuť příjemná, lehká a svěží s tóny citrusových plodů a příjemnou delikátní kyselinkou v závěru. Můžete jej podávat jako aperitiv nebo skvěle doplní carpaccio z lososa.

Cuvée Millésime 2012 Brut Blanc de Blancs Premier Cru – Slámové zlaté zbarvení s opravdu jemnými a dlouhotrvajícími bublinkami. Aroma je minerální a ovocné, s tóny bílého květu a kandovaného citrusového ovoce, velmi elegantní. Chuť je atraktivní, vyvážená a dlouhá. Toto ročníkové cuvée dává vše, co lze očekávat od Blanc de Blancs. Lze jej podávat jako aperitiv, také se skvěle hodí k blinám s husími játry, carpacciu z lososa nebo k hřebenatkám.

Cuvée Millésime EB 2011 Extra Brut Blanc de Blancs Premier Cru – Slámově zlaté zbarvení. Aroma delikátní, vůně kapradí je kombinována s bílými květy a sušeným ovocem. Chuť je jemná, svěží a živá, s velmi dlouhým koncem. Šampaňské překvapuje svou čerstvostí a jemností bublinek. Skvěle se hodí jako aperitiv s blinami s uzeným lososem nebo s ústřicemi.

Cuvée Rosé Champagne Brut premier Cru – Sytá růžová barva. Jemné aroma, v němž dominují tóny červeného ovoce a třešní. Chuť svěží, plná a ovocitá. Můžete jej podávat jako aperitiv, také se skvěle hodí ke krevetovým koktejlům či dezertům obsahujícím červené ovoce. Víno pijte ihned, maximálně do 3 let.

Doyard-Mahé – Ratafia de Champagne – Barva měděná až jantarová. Bohaté aroma vyzrálých švestek, fíků, rozinek a oříšků. Chuť je bohatá příjemně sladká a jemná s lehce kořenitým závěrem. Skvěle doplní foie gras, sýry s modrou plísní a čokoládové dezerty. Ratafiu pijte ihned, ale můžete ji uchovat až 10 let.

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

*