Paul-Etienne Saint-Germain – Poznáváme rodinná vinařství Champagne

PESG FamilyVznik značky Paul-Etienne Saint-Germain je splněním snu manželů Lagneauových. Víno nikdy předtím nevyráběli, nicméně s krajem šampaňského, který milují, byli nerozlučně spojeni. Rodina Lagneauových vlastnila a po generace obdělávala vinice na nejprestižnějších pozemcích Champagne v oblasti Côte des Blancs a Montagne de Reims klasifikovaných jako Grand Cru. Hrozny z těchto prestižních parcel prodávali velkým značkám.

Své zkušenosti sbíral Jean Michel i během své více než 20 leté zaměstnanecké praxe u takových značek jako Veuve Clicquot, Krug, Ruinart z portfolia Louis Vuitton Moet-Hennessy.

Po pečlivých přípravách se Jean Michel a Agnes rozhodli k riskantnímu kroku a založili si vlastní značku – Champagne Paul-Etienne Saint-Germain. Značku, která vychází z rodinných tradic a je pevně spojena s krajem v okolí Epernay. Jméno je zajímavou hříčkou – Paul-Etienne  je odvozeno od jmen dcery Pauline a syna Etienna. Saint Germain se vztahuje ke jménu čtvrti v Paříži, která hrála významnou roli v historii rodiny.

PESG sídlo noc1První vína byla uvedena na trh kolem roku 2009 a značka Paul-Etienne Saint-Germainse brzy zabydlela na trhu šampaňských vín. Ke zviditelnění přispělo i atraktivní sídlo firmy na prestižní adrese Avenue de Champagne.

Oficiální stránky vinařství – klikněte zde

Z tohoto vinařství dovážíme do České republiky následující šampaňská vína:

Kompletní sortiment vinařství – klikněte zde

Řada Classiques

Paul-Etienne Saint Germain Tradition Blanc de Blanc Brut Grand Cru – Víno je vyrobené výhradně z bílých hroznů Chardonay z Grand Cru obcí Cramant, Avize. K výrobě cuvée je použito až 30% rezervního vína z předchozích ročníků. Víno má jemné a bohaté perlení, příjemné aroma bílých květů lípy a hlohu. Chuť je svěží s květinově-ovocnými tóny. Víno se velmi dobře pije a skvěle se hodí i jako aperitiv. Toto víno je možné zakoupit také ve velikosti Magnum (1,5 litru), v tomto případě se jedná o víno jednoročníkové (2009).

Paul-Etienne Saint Germain Charme Brut Grand Cru – Charme je směsí 75% Pinotu Noir ze špičkové Grand Cru obce Ambonnay v oblasti Montagne de Reims a 25% Chardonnay z Grand Cru obcí Cramant a Avize z oblasti Côte des Blancs. Jedná se opravdu o výjimečné víno s bohatou vůní červeného ovoce a zralých broskví, v pozadí se objeví lehké tóny květin a kůže. Chuť je plná a bohatá, s tóny citrusů a květin. Hrozny z oblasti Ambonnay dodávají vínu smetanově krémovou strukturu.

Paul-Etienne Saint Germain Rosé Brut – Jde o směs 90% Pinotu Noir a 10% Chardonnay. Růžová barva vznikla přidáním malého množství červeného vína z odrůdy Pinot Noir v takovém množství, aby bylo dosaženo jemně růžové barvy u šampaňského označováné jako „salmon pink“. Aroma je nádherně sladce ovocité s tóny květin a lehkým závanem marmelády z červeného ovoce. Chuť je svěží a ovocná, červené ovoce postupně doplní kdoule a sušené meruňky. Víno má příjemný, lehce minerální závěr.

 

Řada Les Prestiges

Paul-Etienne Saint-Germain Divine Brut Grand Cru – Divine je směsí 60% Pinotu Noir z Grand Cru obcí Verzy, Verzenay and Mailly Champagne v oblasti Montagne de Reims a 25% Chardonnay z Grand Cru obcí Verzenay v oblasti Montagne de Reims a Le Mesnil-sur-Oger z oblasti Côte des Blancs. Při přípravě cuvée bylo použito až 10% rezervního vína. Jde o víno kategorie Les Prestiges. Aroma je bohaté ovocně květinové a převládají v něm tóny zralého bílého ovoce. Chuť je bohatá a elegantní, vedle příjemných tónů ovoce se objeví jemná křídová mineralita, která dodá vínu elegantní délku.

 

Paul-Etienne Saint-Germain Exception Blanc de Noirs Brut Grand Cru –100%  z Pinotu Noir z Grand Cru obce Verzenay v oblasti Montagne de Reims. Ačkoliv je šampaňské prezentováno jako neročníkové, vyrábí se pouze z jednoho ročníku bez použití rezervních vín. Jde o prémiové delikátní šampaňské s jemným a vytrvalým perlením. V šťavnatém a ovocném aroma se objevují tóny briošek, medu a květů (pivoňky?). Chuť je skvěle vyvážená s dobrou kyselinkou a tóny broskví, meruněk a nektarinek. Závěr je příjemný a dlouhý.

Paul-Etienne Saint Germain Sublime Millesime 2006 Brut Grand Cru – 50% Pinotu Noir z Grand Cru obce Verzenay v oblasti Montagne de Reims a 50% Chardonnay z Grand Cru obce Avize z oblasti Côte des Blancs. Toto šampaňské je vlajkovou lodí vinařství. Bledě zlatavá barva s nádhernými odlesky, bohatá jemná pěna s vytrvalým perlením, Aroma svěží, květinové s tóny pistácií a lískových oříšků. Chuť je elegantní a komplexní plná květin, ovoce a lehce minerálně kořenitá v závěru. Sublime je reprezentantem špičkových ročníkových šampaňských.

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

*