Guy Charbaut – Poznáváme rodinná vinařství Champagne

Historie rodinného vinařství Guy Charbaut začíná v roce 1936, kdy podnikavý André Charbaut zakupuje exkluzivní pozemky v okolí Mareuil-sur-Aÿ ohodnocené jako 90 až 100% Cru a zakládá na nich vinice. Vzniká tak firma „Champagne André Charbaut“, která se brzy prosazuje svými kvalitními šampaňskými.

V 50. letech André Charbaut spolu se svými dvěma syny rozšiřuje podnikání a zakládá dalších 20 ha vinic. Po smrti Andrého a poté, co starší syn odchází do důchodu, mladší syn Guy spolu s manželkou Simone a dětmi Brigittou a Xavierem restrukturalizuje firmu a v roce 1995 přejmenovává podnik na „Champagne Guy Charbaut“.

Vinařství si postupně vydobývá větší a větší renomé. Xavier a jeho žena Nathalie začínají budXavier&Nathalie Charbautovat moderní vinařský podnik, který spojuje téměř stoletou tradici rodinných zkušeností. V souladu s moderními trendy se také zaměřují na propagaci a rozvoj regionu, což vede k založení ubytovacích kapacit, nabídky degustací a prohlídky šampaňských sklepů.

Dnes Champagne Guy Charbaut představuje moderní dynamické vinařství, které zpracovává špičkové hrozny odrůd Pinot Noir, Pinot Meunier a Chardonnay z nejlepších poloh „Premiers Crus villages“ – Mareuil-sur-Aÿ, Bisseuil a Avenay, část vinic se nachází v katastru obcí Viviers-sur-Artaut a Landreville. Samozřejmě kvalita hroznů není jedinou podmínkou pro skvělé šampaňské. Xavier a Nathalie věnují velkou péči i vlastnímu zpracování vína. Velká pozornost je věnována přípravě základního Cuvée pro následné druhotné kvašení v láhvi, také doba ležení v křídovém sklepě se v poslední době výrazně prodloužila. Xavier si moc dobře uvědomuje pozitivní vliv zrání šampaňského vína, a tak nemíní nic uspěchat. Jeho vína zrají v láhvích 4 a více let, což se projeví bohatým jemným perlením a vyváženou chutí. Pečlivá „remuage“ – odstranění kvasinkových kalů – zajistí perfektní čirost vína. Expediční (dosage) likér obsahuje staré víno s přiměřeným množstvím cukru, aby vynikla přirozená chuť vína.

Charbaut_room

Budete-li mít cestu do Champagne, určitě zavítejte do malebné vesničky Mareuil-sur-Aÿ nedaleko Epernay a navštivte vinařství Guy Charbaut. Můžete se stavit jen na ochutnávku, nebo využít pohostinnosti Nathalie a Xaviera a přenocovat v jejich ubytovacím zařízení typu B&B, které je velmi příjemné a v daném regionu za rozumnou cenu.

Oficiální stránky vinařství – Klikněte zde.

Z tohoto vinařství dovážíme do České republiky následující šampaňská vína:

Kompletní sortiment vinařství – klikněte zde.

Řada „Les Classiques“:

Champagne Sélection Brut – klasické víno vycházející z rodinné tradice, směs 33% Pinotu Noir, 33% Pinotu Meunier a 34% Chardonay. Víno zraje ve sklepě minimálně 4 roky.

Champagne Croquantine Demi-Sec – stejné víno jako Sélection, ale v polosladkém provedení s vyším procentem cukru v expedičním likéru.

Řada „Les Incontournables“:

Champagne Cuvée de Réserve Brut – Premier Cru, Vieilles vignes – směs 2/3 Pinotu Noir a 1/3 Chardonnay ze starých vinic z Premier Cru oblastí Mareuil-sur-Aÿ a Bisseuil. Víno zraje v láhvi minimálně 5 let

Champagne Blanc de Blancs Brut Premier Cru – Víno 100% z Chardonnay z Premier Cru vinic obce Bisseuil. Toto skvělé víno zraje v láhvi minimálně 7 let.

Champagne Rosé Brut Premier Cru – Růžová barva vzniká macerací hroznů Pinotu Noir, čímž vznikne jemně růžové víno, ke kterému je ještě před druhotným kvašením přidáno 10% Chardonnay. Takto připravené cuvée zraje v láhvi na kvasinkách nezvykle dlouhých 8 let, což dá vzniknout vínu vynikající kvality.

Řada „Les Trésors“:

Champagne Millésime 2008 Brut Prémier Cru – Toto šampaňské se vyrábí jen v mimořádných ročnících z vybraných hroznů odrůd Pinot Noir (60%) a Chardonnay (40%). Víno leží dlouhou dobu na kvasinkách a jeho kvalita jej předurčuje k delšímu uložení.

Champagne Blanc de Noirs Extra Brut Premier Cru – Šampaňské je vždy ročníkové a vyrábí se 100% z vybraných hroznů odrůdy Pinot Noir sklizených z nejlepších poloh Premier Cru Mareuil-sur-Aÿ. Víno obsahuje velmi malé množství cukru (okolo 3g/litr), aby vynikla ušlechtilá chuť hroznů Pinot Noir.

Champagne Memory 2005 Brut Premier Cru – Špičkové šampaňské domu Guy Charbaut. Toto víno se vyrábí jen v nejlepších ročnících. Za posledních 20 let jen 2x. Víno zraje minimálně 12 let v láhvích na kvasinkách a může být skladováno v dobrém sklepě po mnoho let. Doporučujeme nechat víno před konzumací vydechnout.

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

*