Jak se dělá růžová – nenechte se nachytat

Smíchá-li se červená s bílou, vznikne růžová barva. Platí to však i pro víno? Jaký je proces výroby vína, aby vzniklo dobré růžové? Nenechte se nachytat zkušenými vinaři, kteří se vás škodolibě budou ptát a očekávat, zda se chytnete do připravené pasti.

Chyták číslo 1

Zkušený vinař se s oblibou ptá začátečníka: „Jak se vyrábí růžové víno?“ v očekávání odpovědi: „Smíchá se bílé s červeným“. Tahle záludná otázka pak vede k vysvětlení skutečného postupu výroby růžového vína.

Růžovou barvu vínu dodává macerace neboli vyluhování červených slupek ve vylisovaném moštu. Červené odrůdy se v lisu rozdrtí, v moštu se nechají slupky, které ho postupně obarvují.

Proces macerace obvykle trvá maximálně 48 hodin, může to být o něco méně i více. Délka macerace se určuje i podle toho, zda se jedná o tzv. barvířku (kde již samotný mošt je tmavší barvy a macerace trvá od 2 do 20 hodin), nebo o odrůdu, která má červenou pouze slupku a vylisovaný mošt je prakticky bílý, i když jde o červenou odrůdu.

Je na zkušenosti vinaře, aby „trefil“ správnou délku macerace a tím i požadovanou barvu.

Chyták číslo 2

Náš začátečník, nyní již znalý procesu výroby růžového vína, přijede do Champagne. Když se ho vinař vyrábějící šampaňské zeptá: „Jak se vyrábí růžové víno?“, začne hrdě vysvětlovat proces macerace. A tím se nechá nachytat podruhé.

Šampaňské se vyrábí právě smícháním bílého a červeného vína. Dělají to tak ve vinařství Doyard-Mahé a stejně tak dělá rosé grand cru šampaňské i Jean-Michel Lagneau z vinařství Paul-Etienne Saint Germaine, který ho nedávno představil i na pražské degustaci.

Přesněji řečeno, vyrobí se odděleně bílé a červené víno, následně se vytvoří cuvée, směs, která se podruhé nechá kvasit, aby vzniklo šampaňské. Správným poměrem červeného a bílého vína tak vznikne to správné růžové šampaňské.

Chyták číslo 3

I v oblasti Champagne jsou vinaři, kteří vyrábějí růžové šampaňské speciální metodou macerace (které se ve Francii říká „saignée“), tedy podobně, jak vzniká růžové víno. Vinař musí být opravdu zkušený, aby poznal, kdy přesně maceraci skončit. A šampaňské je pak opravdu perfektní. Tuhle metodu s bravurou zvládá Xavier Charbaut z vinařství Guy Charbaut a také Jean-Baptiste Geoffroy z vinařství Champagne Geoffroy.

 

U tohoto článku nemůžete přidávat komentáře.