Proč je kouřová whisky tak lákavá

Na degustaci skotské sladové whisky s názvem Průřez regiony Skotska se vztah ke kouřovým whiskám ukáže při hlasování o nejlepší whisky večera. Dopadá tak, že kouřová whisky vítězí přibližně u poloviny účastníků, zatímco druhá polovina zvolí whisky nekouřovou, obvykle z oblasti Speyside.

Já si myslím, že ke kouřovým whiskám se musíte propít. Řada jejich odpůrců změnila během roku svůj názor. Kdo se s nimi teprve seznamuje, zarazí ho dominance kouře, ale postupně si na kouř zvykáte. Whisky vám přijde sladší a sladší a začínáte objevovat skutečnou podstatu této whisky.

Na degustaci začínáme postupně, takže pro úvod volíme méně kouřové whisky, jako například Highland Park nebo Isle of Jura Superstition.

Lidé se nás ptají, jak se do whisky dostane kouř. Je to dané historicky, dříve jiné whisky než kouřové nebyly, protože se slad nesušil horkým vzduchem, ale poměrně chladným kouřem z rašeliny. Takže ani při kvašení, ani při destilaci, ani během zrání, ale právě při sušení sladu.

Postupně se na degustaci dostáváme k těm pravým „kouřovkám“. I v nich jsou značné rozdíly. Třeba takový Laphroaig obsahuje řadu fenolových částic, které mu dávají mořský až medicinský nádech. Také tato whisky má řadu příznivců, patří mezi ně i princ Charles, který jí dokonce propůjčil svůj erb prince waleského.

Naproti tomu Ardbeg, přestože je nejkouřovější standardně vyráběnou whisky, tak kouřově nepůsobí. Jedná se o čistější kouř než u Laphroaig nebo Lagavulin, bez mořských příchutí.

V palírně Bruichladdich se rozhodli, že vyrobí nejkouřovější whisky na světě. Zatímco Ardbeg má kolem 50 ppm (tedy fenolických částic v milionu částic whisky), whisky Octomore se již dostává nad hranici 200 ppm. Navíc se připravuje v sudové síle. Překvapivě však tato kombinace nepůsobí surově, ale spíše delikátně.

Je to prostě jako se vším – pijeme to, co nám chutná. Nenajdete-li ke kouřovým whiskám vztah hned napoprvé, vyplatí se jim dát druhou šanci.

Světem kouřových whisek vás provede degustace typu Silver s názvem „Co dokáže kouř“. A kouřové whisky ochutnáte i v rámci dalších degustací, na které si zde můžete pořídit dárkové poukázky.

2 Replies to “Proč je kouřová whisky tak lákavá”

  1. Zdravím a přeju dobrý den.
    A mám dotaz – je možné při nákupu v e-shopu uplatnit slevu z „university“ ? Dodání poštou znamená platbu předem a je zřejmě rovnou účtována základní cena…
    Není to nezbytné, ale přinejmenším mě to zajímá. 🙂
    Ještě jednou zdravím,
    Tomáš Tichý (č. 021)

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

*