Není Champagne jako Champagne

Nevím, jestli jsem se nezachoval příliš nevhodně, když jsem si z některých přátel vystřelil. Ptali se mě totiž, kam jedu. Odpověděl jsem, že do Champagne a do Champagne. Protože věděli, že jedeme uspokojit poptávku našich klientů po šampaňském (což by se dalo z odpovědi pochopit) a po koňaku (což už by se dalo pochopit méně), tvářili se nechápavě. Jak to tedy z tou Champagne je?

Ve Francii existují dva regiony, které mají v názvu Champagne.

Tím prvním je oblast, kde se pěstuje a vyrábí šampaňské. Nachází se kolem měst Reims (Remeš) a Epernay, které mimo jiné mezi sebou soupeří v označení „hlavní město šampaňského“.

Ta druhá Champagne je území, kde se pěstuje víno na koňak, tedy oblast kolem města Cognac. Koňak se smí vyrábět v přesně definovaných oblastech, z nichž ta centrální (a také nejlepší) se označuje jako Grande Champagne, kolem toho pak leží Petite Champagne a další tři oblasti, které již v názvu toto slovo nemají.

Tuhle „názvovou“ komplikaci si nevymyslel žádný škodolibý učitel, aby měl na co chytat děti při písemce ze zeměpisu. Slovo „Champagne“ totiž pochází z latinského campania, z čehož pak se vytvořilo označení dvou geologicky podobných kopcovitých oblastí: francouzská Champagne a italská Campania.

Za návštěvu stojí obě oblasti, jak ta koňaková, tak ta šampaňská. V každém najdete úžasné ubytování uprostřed vinic, příjemní lidi, skvělé jídlo a hlavně dokonalé pití.

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

*