Chateauneuf-du-Pape: zbytečný luxus nebo dobré víno?

„Když si báječnou ženskou …“, no jo, ale kde na takové Chateauneuf-du-Pape vzít? A stojí to vůbec za to?

Městečko Chateauneuf-du-Pape leží na jihu Francie, ve vinařské oblasti nazývané Údolí Rhôny. Tato výsadní značka dává vínům určitou záruku kvality, osobitý charakter a také patřičnou cenu.

Základem vína je odrůda Grenache, která se doplňuje některou z dalších odrůd, které jsou pro tento region schválené: zpravidla Syrah, Mourvedre a další.

Ostatně víte, že přibližně desetina Chateauneuf-du-Pape se vyrábí v bílé variantě? Místo červené Grenache se použije bílá a skloubí se s bílými odrůdami, jako je Roussane či Clairette.

Cena mezi 600 a 900 korunami by vám měla přinést skvělé víno za rozumnou cenu. Stejně tak jako nemusíte kupovat dražší varianty, které jdou do tisíců korun za láhev, vyvarujte se i akčním cenám typu 399.- v některých nákupních centrech.

Když se bavíme o ceně, podobný charakter jako Chateauneuf-du-Pape mají i vína v okolních oblastech. Vznikly tak apelace, jako je Vacqueyras, Gigondas či nedávno schválená Cairanne s víny podobného charakteru jako Chateauneuf-du-Pape, ale za příznivější cenu. Pohybujeme se v řádu od 350 do 600 korun za láhev. Vína lze mnoho let archivovat.

Pokud nechcete za víno zaplatit ani tuto částku, dívejte se po láhvích označených jako Côtes du Rhône. Prodávají se v bílé, růžové i červené variantě a bezesporu splní i vaše náročné chuťové požadavky.

A nezapomeňte, že Češi vypijí většinu kvalitních vín dřív, než je vhodné. Ne snad proto, že láhev doma dlouho nevydrží, ale tato vína je potřeba otevřít minimálně hodinu před konzumací, jinak jsou zavřená a nedostanete se k té správné hloubce chutí. Vína Vacqueyras a Gigondas doporučujeme otevřít alespoň dvě až tři hodiny předem a Chateauneuf-du-Pape klidně i déle. Všechna vína lze dekantovat.

Chateauneuf-du-Pape není na každodenní pití, ale stojí za to si příležitostně láhev otevřít. Když s ním budete správně zacházet, odmění se vám dvojnásob.

One Reply to “Chateauneuf-du-Pape: zbytečný luxus nebo dobré víno?”

  1. Toto víno jsem dříve pil mockrát a nemohu říci jediné slůvko sebemenšího pohaneni je to víno své výrazné chuti a naprosto vynikající

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

*